Världen är svart

Fem ord räckte. Fem ord räckte för att hela världen skulla rasa samman. Min värld.
Den sköra världen bara gick sönder.
I miljontals bitar.
Och nu sitter jag här.
Ensam och ledsen.

If you could only open your eyes

I want to live where soul meets body
and let the sun wrap its arms around me
And bathe my skin in water cool and cleansing
and feel, feel what it's like to be new


Så tom. Så jävla tom på förklaringar. Förklaringar till varför jag är som jag är mot dig. Just nu sitter jag och funderar på det. Vad jag är rädd för. Varför jag "undviker" dig. Och det stör mig - minst lika mycket som det förmodligen stör dig. Eller gör dig ledsen eller vad det gör. Jag kan inte säga annat än förlåt. Förlåt för hur jag är. Och hur misslyckad kan jag bli? Nu har du sett mig gråta också - vad tyckte du om det? Såg du svagheten krypa fram på knäna och be om trygghet? Jag känner mig så töntig nu. Så totalt bortgjord. Som om all respekt som du kanske hade för mig innan bara försvann med första tåren du såg.

I do believe it's true
that there are roads left in both of our shoes
But if the silence takes you
then I hope it takes me too

Curiosity

I'm in love with your brother, what's his name?

Puss & kramkalas

"Och plötsligt fattar jag! Jag fattar! Jag har alltid haft bra självförtroende, jag vågar göra en massa saker, jag vågar ta kontakt med nya människor och jag har inget problem med att prata och ta för mig. Jag vet att jag kan göra saker, men jag känner aldrig att jag duger som jag är. Jag är bara bra och värdefull när jag gör bra saker. Jag blir alldeles varm inombords när jag inser vidden av min insikt, jag har dålig jävla självkänsla, det är det som är mitt problem"

Det känns så konstigt att en annan människa kan sätta orden för hur jag känner. Att inse att även någon annan "är" som jag. Lättnad över att jag inte är ensam. Det trodde jag inte innan men nu vet jag det. Kanske är det så de flesta egentligen känner men aldrig säger något om? För idag är det ingen som berättar om hur de mår. Alla mår "bra" - även om hela insidan håller på att gå sönder så svarar man "bra" på frågan "Hur är det med dig?". Kan man inte prata om hur man mår med någon annan än en psykolog? Jag kanske är konstig med tanke på att jag pratar med kompisar om hur jag mår - kanske är det fel - eller?



Det känns bara så fel. Att hålla inne med saker som kanske blir bättre om man pratar om dem. I alla fall är det så det är och har varit för mig - jag pratar med andra för att lättare se situationen ur andra perspektiv - flera perspektiv. För att enklare kunna sluta tänka negativt. Och det hjälper för mig. Jag tänker inte så positivt som många tror - bara för att jag "alltid" är glad och skrattar hela tiden så betyder inte det att hela mitt liv är felfritt och enbart positivt. Ibland önskar jag att jag kunde sluta vara mig själv - att för en vecka kunna sluta vara glad och skratta hela tiden. Och jag har flera gånger försökt - men jag kan inte ändra på min personlighet - jag är född såhär - att skratta och vara glad, det är den jag är, det är så jag ska vara. Och nej, det är faktiskt inte enbart bra att vara glad "hela tiden". Det är många som tycker/tyckt att jag är oseriös och oengagerad just p.g.a. det - och så har det aldrig varit. Jag är seriös men jag tycker inte att man ska behöva vara gravallvarlig för att andra ska se det. 

Men det som jag egentligen tycker tycker är jobbigast med att vara "den ständigt glada tjejen" är att många får för sig att hon tål vad som helst - att man kan säga och göra vad som helst mot henne för hon tar ju aldrig illa upp - hon är ju jämt glad. Och det märks så tydligt vilka som faktiskt känner mig och vilka som bara tror sig känna mig. De som känner mig vet att jag har mått dåligt, att jag får svackor - precis som vem som helst. Och att skratten och leendena inte alltid faktiskt består av just glädje, utan att det de dagar som jag mår dåligt faktiskt bara är en täckmantel. Och de vet också att jag faktiskt är väldigt känslig. Jag tar illa upp av kommentarer som andra kanske tycker är skitsaker, som bara rinner av dem. Och det har alltid varit så - jag har alltid varit känslig, men det är väl inget man direkt kanske går runt och skyltar med? Det är inget som jag förknippar med positiva egenskaper. Känslig för mig är negativt, men återigen, skulle jag prata med någon annan om det, diskutera känslighet med någon så skulle jag säkert kunna börja se det positiva i att vara känslig också.

To fall

Jag har funderat hela dagen. På en massa saker. Att ta bort bloggen t.ex. Jag skriver det mesta som opublicerade inlägg numera. Det mesta är det ingen som får läsa alltså. Ingen. Och det är lite konstigt att bloggen inte är tom. Jag skriver ju en massa som faktiskt finns där - som alla kan läsa. Då kanske ni förstår hur mycket jag egentligen skriver. Men ja, ta bort bloggen - inte bokstavligen talat men sluta skriva inlägg som publiceras kanske? Äh, vi får se hur det blir. Oftast säger jag emot mig själv - förmodligen har jag ett antal nya publicerade inlägg redan imorgon bitti.

He drives you crazy doesn't he?

Vad är det som händer? Vad håller du på med?

You don't know me and you don't wear my chains but I don't know you and I don't wear your chains either

Jag är trött. Trött på Dig. På henne. Honom. Mig. Dem. Han. Hon. Den. Det. Just nu är jag trött på allt. Det jag sa igår. Kanske är det sant. Kanske inte. Det vet jag inte förrän jag testat. Men hur ska jag kunna märka någon skillnad när det ändå blir som det har varit hela tiden? Det går inte att förändra detta. Det är som en ond cirkel.
Och innerst inne tror jag faktiskt att det är här vi ska stanna.
Stanna och säga hejdå.
Säga hejdå och gå ifrån varandra som två främlingar.


När hjärtat fyller ut saknaden av det du en gång älskade att älska

M without Love

Burn it down till the embers smoke on the ground
And start new when your heart is an empty room
With walls of the deepest blue

Home's face: how it ages when you're away
And spring blooms and you find a love that's true
But you don't know what now to do
Cause the chase is all you know
And he stopped running months ago



Adolescence

Ibland känns livet så orättvist. Som om allt är emot en. Livet mot Dig. Den eviga kampen. Den dagliga kampen. Och vem vinner i slutet egentligen? Jo, döden. Den tredje parten - den part som aldrig deltog i kampen. Eller gjorde den det? Byter livet skepnad och övergår till att vara döden?

When I walk beside her
I am the better man
When I look to leave her
I always stagger back again

Once I built an Ivory Tower
So I could worshop from above
When I climb down to be set free
She took me in again

Temporär livlöshet

För ett ögonblick återupptäckte hon syftet med sitt liv.
Att förstå meningen med det vilda och kalla allt vid dess rätta namn.

Jag har genomlevt mycket och tror mig nu veta vad lycka är. Ett stilla och avskilt liv på landet med möjlighet att komma till nytta för folk som behöver stöd och som inte är vana att få det. Även arbete kan komma till nytta. Vila, natur, böcker, musik, omtanke för ens granne. Sådan är min uppfattning om lycka. Och sen, ovanpå allt, dig som livskamrat.

Hon intalar sig att det är Chris.
Att det är hennes son närhelst hon passerar en vilsekommen.
Jag ängslas för modern i henne.
Instinkter som tycks förnimma hotet av en förlust så stor och oåterkallelig att hjärnan vägrar ta det till sig.
Det händer att jag undrar om jag ännu förstår allt Chris säger.
Men jag hejdar mig och minns att det här är inte föräldrarna han växt upp med - utan människor som försvagats av den eftertänksamhet en förlust ger.
Likväl...
Allting Chris säger måste sägas.
Och jag litar på att allting han gör måste göras.
Det här är vårt liv.

Hela dagen har jag längtat efter att få se den. Min underbara favoritfilm just nu. Into the wild. Den får mig att må bra. Och den får mig att inse en massa saker. En massa saker som jag ständigt går runt och funderar över och som i filmen verkar ha så enkla lösningar.

We're just two lost souls swimming in a fish bowl

Jag går och lägger mig nu. Föralltid. Jag vill inte vakna upp mer. Jag är ändå på världens sämsta humör. Ingen orkar med mig. Inte ens jag själv.
Hejdå världen för en stund.

Touché

Om du tycker att jag är så jävla värdelös som du får mig att tro så kan du dra åt helvete!

I'd like to paint the world in every color just if it would make me happier

Jag är less på världen. Rastlösheten gör mig galen och allt känns grått och trist trots att hela världen sprakar av färger. Det är sommar och ändå känner jag trötthet. Idag är jag trött på världen.


Han sa; Flicka, livet är en lögn

Jag kan inte sova. Det rör sig bara en sak i mitt huvud. Hela tiden. Den snurrar runt och runt och runt. Snurr, snurr. Hela tiden. Jag kan inte sova. Det är för rörigt. Jag försöker koppla bort det men snurr, snurr. Det fortsätter bara. Hela tiden. Jag kan inte sova fastän jag vill.



Rädslan var ingenting i jämförelse med min lycka över att finna någon som var som en tvilling

Imorgon sitter vi där. Du och jag J. Snart är det ett år sedan vi satt där för första gången som två främlingar och äckligt nervösa. Helst ville vi väl bara springa därifrån. Nu har det snart gått ett år och i höst kommer vi sitta där igen. Du och jag. Nervösa och fnittriga men då känner vi varandra och då är det bara två år kvar.  Vad fort det gick. Ett år. Och ändå känns det som om vi varit med om allt.

Skeletons from the closet

Idag har jag varit och badat och solat med J. Underbart skönt. Badandet var väl egentligen mindre skönt, det var kallt men skönt efteråt!

Jag hann precis med min buss och förmodligen var det meningen för i nordstan steg det på två trevliga (höga) killar. Ja som sagt trevliga var dem, och den ena som verkade vara yngst tyckte han var grymt tuff. Han såg inte ut som någon bög och han hade en nödhammare i sina byxor. Stentufft. Dessa herrar fann då sin pratkamrat i mig och önskade mig en mycket trevlig kväll och att jag skulle träffa dem i Brunnsparken om tio år eftersom jag bara var 15 nu... jag rättade honom och han sa att han var nära men att vi skulle ses om tio år ändå. Haha. Den andre var så hög och besviken på att han hade sitt riktiga rus när vi satt på bussen, det hade ju tagit fyrtio minuter för drogerna att verka(!). Ja hela samhällets uppbyggnad var emot honom. Haha goa gôbbar!
Nu är jag trött. Ska nog sova lite.

Toodles, Pärlan

Strömmen slogs på och det enda som fanns kvar i rummet var en bränd doft och hennes Chanel No.5

Ny dag.
Men fortfarande är jag lika övertygad. Nu gäller det. Nu är det dags att lägga ner mitt projekt innan det går fullkomligt åt helvete. Nu är allt raderat. Msn och nummer. Du är raderad. Allt för mitt bästa, för det kommer bara sluta med att jag sårat mig själv till slut och nej tack, inte en gång till. Det var kul så länge det varade, eller var det det? Ibland var det helt klart roligt och ibland hade jag lust att bara döda dig. Men det är nog så att vi inte passar ihop på något sätt. Vi är för lika men ändå alldeles för olika. Helt ärligt så känns det här som ett stort, hemskt patetiskt skämt. Och det var inte jag som drog skämtet den här gången. 

All talk, no action
So what's the big attraction?
And don't tell me it's "just because"
All work, no play
Don't wanna go on this way
I wanna go back to the way it was

Och jag vet att jag kommer att sakna dig men du kommer såra mig så det är bäst att jag låter det vara nu. Det var inte det här jag ville egentligen men jag måste.
Nu är det hejdå föralltid.

J a g h a t a r D i g

Delete - Papperskorgen - Töm papperskorgen - Borta


It's way too bad little girl

Kom just hem. Ikväll var jag på bio med Matilda. Vi såg The Mist. Fruktansvärt seg och dåligt slut. Men någonstans var den ändå ganska bra. När vi sen satt på Drottningtorget och väntade på Matildas buss tänkte vi på hur många konstiga människor vi mött idag. Det är väldigt intressant alltså. En frågade om alla skulle av på centralstationen, en annan var grymt bitchig mot en uteliggare, en annan hade inget liv och satt därför och glodde på mig och Matilda. Kanske är det jag som är konstig för att jag tycker att de där människorna var konstiga, vad vet jag.


Skriken
fyllde tomrummen
med tröst

Och bakom
schablonen stod
mannen
som just
 sett på
Kvinnan smekte
hans
fantasier med sin
söta doft
och
bakom charaderna
döljdes
sanningen
av hur
världen
 egentligen såg ut



Jag har ingenting att göra nu. Jag sitter och äter persikor och bananer, mums. Solen skiner, det är varmt, jag vill gå ut, jag vill göra något men jag sitter här i brist på underhållning. 

Jag tänkte i alla fall kolla lite på någon film på trean nu. Verkar inte särskilt bra men roligare än att bara sitta här i alla fall.
Puss & kram, Pärlan

Darling go make it happen take the world in a love embrace fire all of your guns at once and explode into space

Jag somnade för sent och jag vaknade för tidigt. När jag vaknade märkte jag att jag otroligt nog har svarat på ett sms mitt i natten. Hur gick det till? I och för sig kommer jag ihåg hur svårt det var att skriva "orättvist" det slutade med "orätt". Intressant att min hjärna var kapabel till det mitt i natten. Och självklart hade jag ju lyckats skriva "ahahahaa" så skratta är någonting jag kan göra oavsett vilket tillstånd jag är i! Eftersom jag vaknade för tidigt så är mitt huvud helt segt, det känsn sådär tungt som det kan göra när man haft feber. Jobbigt.



Idag är det 6 juni. Zaila Cash fyller 17 år, grattis på dig gumman - bara ett år kvar tills du får gå ut på krogarna som tydligen ska höja åldersgränsen haha, surt! Dessutom är det nationaldagen. Jag har ingen aning om vad jag ska göra. Jag kommer bara ihåg att förra året så började dagen med att åka hem,  och då fick jag akta mig noga för alla galna nazister som var ute, sen var jag på bio med några av mina barndomskompisar och våra mammor. Det var hur mysigt som helst och på kvällen så dök även våra pappor upp och så åt vi middag och massa jordgubbar ihop. Det var en mysig nationaldag det! I år blir det nog till att sitta hemma. Lite mindre mysigt kanske.

Nu ska jag njuta av att syret har anlänt till mitt rum efter en ganska syrefri natt.
Ciao!


Sleep tight

Piss. Allt var bra tills nu. Jag skulle inte ha väntat. Onödigt. Jag skulle gått och lagt mig för längesen. Satan också.


Hey Mr. Handsome where did you go?

Mamma är i Stockholm. Jag vill också vara det. Få shoppa loss... jag saknar det!
Pappa ligger och sover och jag sa att jag gick och la mig men jag kan inte sova. Det är för varmt och jag är inte trött. Lyssnar på musik och kollar på gamla avsnitt av Seinfeld. Inte bra.
Idag är det ju nationaldagen och lämpligt nog råkade jag säga en aning nazistisk sak till Rasmus haha. Det blev lite skojsigt med tanke på det där med nationaldagen. Nu drogar jag istället Wonderwall och skrattar för mig själv. Jag vet inte varför men jag är fruktansvärt lycklig just nu. Det bubblar sådär härligt som läsk brukar göra när kolsyran fått sig en liten sväng. Bubbel bubbel.

Nu ska jag åtminstone lägga mig ner och sluta göra en massa saker som inte har med sovande att göra!
Och för er som missat det, det är sommar!
Puss!


I'm loving angels instead

Varmt. Jag tror jag avlider av värme snart. Men jag ska inte klaga! Det är väldigt skönt med sommar och jag har tjatat efter värme sedan i höstas och nu har jag fått som jag ville. Kom just in, har tränat - och ja, det gjorde det hela ännu varmare! Men jag kan inte säga annat än att det är väldigt skönt efter att man har tränat. Man känner sig töntigt duktig.

Medan jag tränade funderade jag väldigt mycket (skitbra taktik för då fokuserar man på något helt annat och glömmer hur satans tråkigt det är att träna). Och jag vet inte riktigt hur jag känner men jag tror jag är besviken. Jag förstår inte vad som hände riktigt. Redan första dagen i skolan började du och jag att prata med varandra och redan då fann vi något i varandra som vi fästes vid. Det var några månader nu på vårterminen som vi var som ihopväxta, man kunde knappt skilja oss åt och vi pratade hur ofta som helst. Men nu är det bara helt uppochned. Vi pratar knappt med varandra men när vi väl gör det så är det bara pinsamt. Vad hände? Hur blev det såhär och varför? Jag finner ingen anledning. Det är bara att hoppas på att ett sommarlov kan ordna upp det här. Förhoppningsvis behöver vi bara vara ifrån varandra ett tag för jag vill verkligen inte, och jag orkar inte att ha det såhär i två år till.

Och nu är jag lite småpiss på fågeln som bor på vår balkong. Den lilla ettriga saken ser så äckligt sur ut hela tiden. Den ska vara glad för att den får bo här, ibland funderar jag helt seriöst på att sno fågelns ägg och steka dem även om jag hatar ägg. Bara för att få hämnas på den extremt bortskämda surfågeln.

Nu ska jag sola!
Ciao, Pärlan

Baby come tell me about your tree-house and your candy-striped pet mouse and your car that has feet

Jag tror inte att jag någonsin kommer förstå mig på kroppen. Vilken makt den egentligen har. Bara genom att skicka ut en liten känsla kan den påverka en hel dag. Som idag. I morse var det jobbigt, sedan blev det väldigt superbra och det höll i sig till kvällen kom. Då tog en tung känsla i magen över för att sedan försvinna och övergå i en underbar lättnad. Jag förstår mig inte på kroppens makt. Och jag har aldrig tidigare förstått vilken slav jag egentligen är.

You know the one that I mean he's one that's stealing my scene away

Hur kan en människa som man aldrig är med driva en till vansinne?

Jag är inte galet kär i dig. Jag är galet beroende av din närhet och din personlighet. Jag svävar inte på rosa moln, jag har fötterna på jorden och du är en av de personer som gör att jag står här. Jag är inte galet kär men jag tycker det är jobbigt att du inte verkar vilja att jag ska tycka om dig. Och ibland verkar det nästan som om du tycker att jag är jobbig p.g.a. det, men låt mig påminna dig om att mina känslor inte är något jag har valt. De bara stod där en dag och knackade på dörren utan någon som helst förvarning.



We'll sing and dance to mother nature's songs

Bra, bra, bra dag!

Idag har varit en otroligt bra dag. Jag har inte gjort något speciellt men den var underbart bra ändå. Bara en sådan där dag som man är överdrivet glad och bara älskar livet mer än något annat. Jag blev dessutom överraskad idag. Riktigt överraskad. Och det var egentligen det som satte igång dagen på riktigt. En oväntad överraskning har verkligen förmågan att göra en riktigt glad.

Pussar & kramar, Pärlan

Oh baby won't you tell me about your black rose
And the garden where your love grows
Among the cabbages and beans
Hey come tell me why your primroses are green

You may tire of me as our December sun is setting because I’m not who I used to be

Solen skrek att
jag
hade gjort fel
Han mumlade
om något
jag
inte förstod
Han nämnde
 hastigt
något om
chans och risk
Och det var
en sak
i det han sa
som lät så underbart
rätt
men jag vände mig om
och gick

She moves in her own way

Var med några i min klass på något japanfagsgrej ikväll. Roligt. Underbara människor. Men det blev för mycket till slut för jag stängde av allt idag. På väg hem började jag gråta och helt plötsligt verkade alla på bussen tycka synd om mig. Jag ville inte gråta men det bara rann hejdlöst. Idag blev det bara för mycket. Men jag stannade kvar, jag gick inte även om jag blev tillfrågad om jag ville gå. Jag tvingade mig själv att lida en stund. Bara för att se att jag tål mer än vad jag tror. Livet är inte rättvist men allt som händer har någon sorts mening.

Champagne

Idag är jag tom på ord. Jag vill inte ens ha något att säga. Det känns bra att vara helt tyst. Det känns bra att stänga av omvärlden och bara ha mig själv idag. Jag lovar att jag blir inte kvar här länge. Jag kommer snart tillbaka.

And the tears come streaming down your face
When you lose something you can't replace
When you love someone but it goes to waste
Could it be worse?

Lights will guide you home
And ignite your bones
And I will try to fix you

And high up above or down below
When you're too in love to let it go
But if you never try you'll never know
Just what you're worth

Relief

Complete Delete

Hon skrek rätt ut;
Jag hatar dig!
Han visste att hon ljög
för en gång sa hon;

Även om jag älskar en person så finns det alltid andra känslor kopplade till det.
 Även om jag älskar en person riktigt mycket så finns det
alltid avsky inblandad någonstans
mitt i all kärlek


Mother Theresa

Jag kände mig så nära men jag är 1000 mil bort. Bort från dig, bort från dina tankar, bort från dina känslor. Jag vet ingenting. Varken om dig, dina tankar eller känslor. Och jag önskade att jag bara kunde fråga rakt ut om det här ens har en chans, att du tror att det här kan leda någonstans eller om jag ska sluta fundera på det. Det är bara en fråga och hur svårt kan det vara att fråga? Jag vill ju veta. Jag vill veta vad du tänker och känner, för jag känner mig så lycklig men samtidigt så ensam med dig. Jag vill bara veta. Jag vill inte vara 1000 mil bort och lida för det om jag ändå aldrig kan komma närmre. Jag mår inte bra av att ha det som det är nu.

Jag saknar dig men jag försöker förneka det. Och jag säger att jag inte gillar dig till andra men de säger emot. De ser tydligen vad jag känner. Men jag vet inte, för jag vågar inte säga att jag tycker om dig nu när jag inte vet något om hur du känner och tänker. Ena dagen känns det så självklart men andra dagen känns det precis tvärtom. 

Tystnaden
var ändå värst
Sedan
tog tomheten
över
och
allt som vi
någonsin
haft gemensamt
var
som bortblåst


Vissa dagar skriker något inom mig att jag inte är den enda. Det finns i alla fall en annan. Jag vet inte, ska jag lyssna på min intuition? Även om det svider att lyssna nu så är det inget i jämförelse med att få reda på att jag hade rätt hela tiden när det gått ett tag. Det finns så mycket jag vill fråga dig men som jag inte vågar fråga. Eller jag vågar men det känns fel. Fel och töntigt att jag är så "osäker" att jag behöver fråga en massa saker.

Och att få höra att sanningen har förändrats kanske gör ont men då vet jag i alla fall. Då vet jag hur du känner. Då kan jag sluta tänka, fundera och sönderanalysera det. Sluta skapa teorier och hypoteser. Få höra sanningen och sluta tro saker. Få höra din version istället för att göra något som jag vet att du hatar. Att jag "säger" vad du tycker och känner.

Vi står tysta framför skälet, där sommaren tar slut som tonårsbarn på hemväg efter gårdagens debut

End of Story

Nu lägger jag ner det här. Och ja, ni kan ha era åsikter, men det är ändå jag som bestämmer hur jag vill göra med personliga saker. Det blir kanske inte det bästa slutet precis just nu, det skulle ju kunna vara betydligt lyckligare, men jag orkar inte jaga mer. Och nu tror väl alla att jag pratar om att jag ska avsluta livet, men så är det verkligen inte. Jag är bara trött på en liten detalj i mitt liv och det är den detaljen jag tar bort nu. Den passade tydligen inte in. Eller så var den alldeles för snygg för att matcha resten av detaljerna.
 Tyvärr tar det nog ett tag tills hela detaljen är borta. Nästa gång ska jag skaffa en detalj som är lätt att ta av. Det blir så mycket enklare då.

För en tystnad mellan väggarna som skar genom cement
Två ögonpar i tomhet från september till advent
För en man som gick till jobbet som om inget hade hänt
För en kvinna som sa allting är förstört, allt är bränt


Clouds are made in factories

Hur var det tänkt att jag skulle känna?
En förvirrad tanke svävar förbi om evig frihet när jag tagit mig mod och flytt. Knastrande sand kittlar under fötterna när jag efter flera mil till slut vågar sätta mig en stund. Lättnaden över att äntligen vara fri - och ångesten som kröp upp för att jag insåg att ingenting var riktigt. Att du, den jag anförtrodde mig åt, skrattade och hånade mig inför hela universums stjärnbilder. Identitetskriserna verkade helt plötsligt som om de var självaste rymden. Oändliga och svarta. Och ingen visste vart det tog slut. Jag nöp mig i armen i brist på något annat att göra. I ett ryck insåg jag att fantasin för ett ögonblick hade övergått i verklighet och att allt jag fantiserat om bara var orealistiska drömmar.

Kylan fyllde värmens tomrum

Jag vill vara med dig
nu
Jag saknar din
närhet



RSS 2.0